Amazon 帶比 HKTV mall 的啟示

近期係各大地鐵站,鋪天蓋地見到的燈箱廣告都係出自 HKTV Mall,傳聞整個廣告由計劃到執行用左3千萬,雖然數字可能有少少發水成份,但點計都唔會少野,可謂前無來者,維基究竟對佢既HKTV Mail 非常有信心,定係無咩信心,才大花金錢係廣告上呢?

amazon_hktvmall

睇完信報的一篇講解網購業的文章,或者上面問題既答案是後者居多。第一是香港的網購市場需求並不是想象般大,如果你賣既係週圍商場都搵到既電器,食物,用品,價錢又未必一定係平通街;況且文章提到運輸,人手成本在香港十分高。反而耳邊經常聽到成功的網上小店例子,他們可能賣自家的小手作,或者獨家代理外國一些日用品,生存空間相對較大。

amazon_hktvmall_sr

文中提及 Amazon 做 B2C 多年,營業額雖創新高,但因龐大的營運成本引至現在都未能實現盈利。Amazon 市值差不多 2500億美元,美國人亦很習慣上網買野,今天還努力經營網購,HKTV Mall 如果認為以銀彈落廣告加送小禮物,就可以引起香港市民的興趣,其想法有點不切實際。